top of page

Després de la finalització d’aquest campionat, hi ha una llarga temporada en que el bàsquet a Sant Feliu pràcticament desapareix fins pràcticament l’any 1.962 que tornaria a practicar-se de manera continuada.

 

Només apareix una noticia a l’Àncora, de data 08-03-1956, d’un partit amistós entre el GEyGE de Girona i l’OAR de Sant Feliu.

Ja no es juga en el garatge Metropol, ja que el Sr. Planas va necessitar utilitzar el garatge i l’equip es va  traslladar a la pista de patinatge del Passeig del Mar, davant del Club Nàutic.

De l’equip que va participar en el campionat a principis de l’any  1954 només queden en Buxó, i en Viader   

 

Després de l’any 1956 hi va haver-hi un parèntesi sense bàsquet fins l’any 1.962, en que a l’estiu d’aquell any es va celebrar un triangular a Sant Feliu, entre el equips  “Forum Cultural”, “O.J.E” i  el “Juventus”

 

La temporada 62-63, la juga el “Forum Cultural” que es una refós del tres equips que varen jugar el triangular.

 

 

Es segueix jugant  en la pista de davant del Club Nàutic.

Referent a l’esport base d’aquella època,  es celebren a Sant Feliu dues competicions entre equips de la mateixa població. L’organitzava la “Delegación del l Frente de Juventudes .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L´any 1.962 - Varen participar-hi dues categoríes;

                        “Trofeo Chic Bar” de categoria infantil: Invictus A, La Salle A, San Fernando i juventus A.  El guanyador va ser Invictus A

                        “TroFeo  Hotel Les Noies”

 

BASQUET FEMENÍ

 

El bàsquet femení, comença a Sant Feliu abans que el masculí. La primera notícia documentada és del Juliol de 1947, en que es va celebrar a Girona, el “Campeonato de la Juventudes“ en que participen les “flechas azules” de Sant Feliu de Guíxols, Bordils, Girona i Ripoll. Es jugava a la Devesa de Girona, en una pista de terra (la pilota era de les de jugar a futbol)

 

El primer equip de la nostra ciutat era de la “Sección Femenina de la Falange”.

Les dues Senyores que ho portaven, i que feien d’entrenadores eren la Ramona i la Fina Albertí. Les jugadores eren:

 

  •  Lolita Palahí

  • Montserrat Mallol

  • Fina Vansells

  • Dolors Albertí

  • Assumpción Viñas

  • Montserrat Massa

  • Maria Roca Banasset

Aquest mateix equip tornaria a participar l’Octubre de 1.948 en el “IV Campeonato” a Girona –es jugava també a la Devesa- amb dos grups diferents.

Un primer grup format pels primers equips de cada localitat que jugaven el “IV Campeonato”  i un segon grup  que disputava el “Campeonato de las juventudes” format per les “flechas azules”.

L’equip Femení de Sant Feliu de Guíxols, juntament amb dos equips de Girona, el Rupià i el Figueres van jugar el “IV Campeonato”, que finalment el va guanyar un dels equips de Girona davant el Figueres per 17 a 8..

En el “Campeonato de las juventudes”, aquest any no va haver-hi representació ganxona i els equips participants van ser el  Girona, Blanes i Bordils.

 

Quan semblava que hi hauria una continuïtat dins el bàsquet femení, de sobte  va haver-hi una davallada.

En la següent edició del Campionat, a finals de 1.949, només hi participaren 4 equips: Girona, Palafrugell, Figueres i Bordils.

En canvi en el “Campeonato de las juventudes”, hi participaren, el Blanes, Sant Feliu de Guíxols,  Palafrugell i tres equips de Girona.

L’equip de les “flechas azules” de Sant Feliu eren:

L’Any 1.952 la “Sección Femenina de la Falange” va celebrar el campionat provincial amb els equips representatius de Girona, Blanes, Banyoles, Bordils, Besalú, Anglès, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.

El fet que hi hagués un nombre important d’equips, i la diferència de nivell entre ells,  va fer que es disputés per categories.

La victòria en els campionats fou pel representant de Bordils.

 

Amb motiu d’aquest Campionat, en el diari  “Los Sitios” de Girona, el 15 d’Octubre de 1.952 sortia publicat aquest article:

Uno de los mayores méritos de la Sección Femenina ha sido saber infundir en sus afiliadas, el verdadero concepto y objeto del deporte femenino. Frente a la pérdida de feminidad, que sufren la mayoría de mujeres deportistas del mundo, la Falange ha propugnado y ha logrado que el deporte estuviera al servicio de la mujer y no la mujer al servicio del deporte. Nuestras muchachas brincan al aire en disputa de la pelota, sin perder la gracia y el encanto que les conserva su sano y primordial concepto de lo deportivo, entendido como cultura física al servicio de sus intereses educativos.”

 

Després va haver-hi uns anys en que el bàsquet femení va desaparèixer, fins aproximadament l’any 1957-58.

Sempre sota la “Secció Femenina de la Falange”, es va crear un nou equip amb jugadores que estudiaven a l’Institut, i com entrenadora la Rosa Fontanella

 

 

Formaven part d’aquell equip: Rosa Maura, Xaxo Bartomeu, Margarida Wirsing, Tero, Vansells,  M.Teresa Fernandez, Concha Heller, Ana Maria Puig, M.Albertí,  Palli , M.C Puig, M.D. Vicens, A.Castelló i Lídia Duran.

 

La primera notícia escrita d’un partit amistós d’aquest equip, celebrat el dia 15 d’Agost de 1.962, en un breu al setmanari local l’Àncora, entre el “Corazón de Maria” de Blanes i el “Juventud Femenina” de Sant Feliu , amb victòria local per 24-8., amb la Margarida Albertí com a màxima anotadora.

 

Fins ben entrada la temporada 1962-1963, no apareix altre notícia relacionada, amb l’equip femení.

Va ser el partit jugat el diumenge 24 de Febrer de 1.963 davant el  Sant Pau de Seguries a Sant Feliu.

Per primera vegada apareixen el noms de les jugadores de l’equip i a on, altra vegada, destaca el partit fet per Margarida Albertí .

 

En el mateix any, es tenen notícies d’un altre partit celebrat el dia de Sant  Josep , i el de tornada, jugat el dia 21 de juliol, entre els equips femenins de la Falange de Palamós i Sant Feliu.

 

L’any 1.965, el bàsquet femení, té dos equips a Sant Feliu, vinculats a les escoles de la ciutat:  el “Liceo Abad Sunyer” i l’altre el del “Colegio Inmaculado Corazón de María”.

 

 

Els partits es disputaven amb caràcter amistós i entre escoles.

El primer partit el van celebrar el dia 28 d’Abril de 1.965 ,amb un resultat de 26 a 4 a favor del “Liceo Abad Sunyer”.

El col·legi “Abad Sunyer” disposa a l’hora de dos equips: un de categoria infantil i altre de categoria Juvenil.

El dia 09 del mateix mes, es celebren dos partits, a Sant Feliu, un contra el “Colegio Inmaculado Corazón de Maria” i l’altre contra el “Juventud de Palafrugell”..

El partit de tornada contra el Palafrugell es va juga el dia 16 de Maig amb derrota per 30 a 5

 

L’última notícia que es té d’aquesta època del bàsquet femení és del 2 de gener  de 1.966, d’un equip anomenat ESTUDANTES S.F.G (una agrupació dels dos col·legis) davant del J.E.T. de Girona, amb un resultat final de 30 a 14 per les gironines.

 

 

 

 

 

 

 

 

A partir d’aquest any 1966 no hi ha més notícies . En l’entrevista amb la Rosa Maura, va comentar-me que després d’elles no van haver-hi més equips femenins  fins molt més tard.

 

Els primers equips femenins que van tornar a estar inscrits a Sant Feliu, ja no van ser fins la temporada 1.975-1976  , quan bàsquet a la nostra ciutat havia passat per varis canvis de nom.  Aquell any era el A.D.GUÍXOLS (el mateix nom que l’equip de futbol de Sant Feliu, i al que es van haver d’adherir-se, per tenir uns estatuts d’entitat esportiva, necessaris per inscriure els equips a la Federació Catalana de Bàsquet i poder  competir en les lligues federades. L’equip de Futbol ens va deixar els estatuts a l’hora que els colors de l’equip –blau/grana- que són els que encara es juga actualment).

Aquella temporada es van inscriure dos equips: un equip Juvenil i un de categoria Junior.

 

L’equip júnior  estava format per:

- Núria Martinez

- Josefina “Jo” Muñoz

- Maria i Teresa Dausset

- Pilar Cribillers

. Angels Parra

- Rosario Lozano

- Conchita Bertran

 

 

 

 

 

 

Dins la mateixa temporada, al mes de desembre, es va incorporar Montserrat Garriga

 

 

Va ser novament un punt de sortida, i fins la data d’avui, sempre hi ha hagut equips femenins dins el nostre club., arribant a ser campiones de Catalunya, en categoria Júnior la temporada 2.010-2.011.

Aquesta temporada, 2.011-2.012, després de molts d’anys sense Sènior , torna haver-hi  equip federat a la Copa Catalunya Tercera Categoria Nivell A.

EL CLUB AGRAEIX A GUILLEM PLANAS L´ELABORACIÓ I CESIÓ D´AQUEST RECULL HISTÒRIC DEL BÀSQUET A LA NOSTRA CIUTAT.

bottom of page